ОНЛАЙН ПОРЪЧКИ - 10 ПРАКТИКИ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ

ОНЛАЙН ПОРЪЧКИ - 10 ПРАКТИКИ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ

Как да увеличите поръчките и да подобрите онлайн представянето си

Извънредното положение заради COVID-19 наложи извънредни мерки в ресторантьорския бизнес и пренасочване към взимане на храна от място или доставка на онлайн поръчки. Тази промяна накара всички собственици на ресторанти да реагират бързо и да преструктурират работните си процеси. Ако четете това, сигурно сте сред успешно адаптиралите бизнеса си или имате желание да го направите, за да продължи ресторантът ви да бъде успешен. И в двата случая, ще получите работещи съвети, които могат да ви помогнат да увеличите онлайн поръчките си. Основното нещо, което трябва да направите, е да актуализирате своя маркетинг план. Как да сте сигурни, че клиентите ви са наясно с вашите офери за онлайн поръчки и как да ги накарате да поръчват отново? С дигитално меню TouchMenu за онлайн поръчки, сега можете да извършвате доставки, а в бъдеще да подобрите клиентското преживяване, да замените принт менютата и успешно да дигитализирате бизнеса си. Споделяме ви още 10 практики, които могат да подобрят онлайн представянето ви, да увеличат поръчките и да ви спечелят нови клиенти дори от разстояние, които да продължат да посещават ресторанта ви, когато се възстанови нормалният работен процес.

1. Актуализирайте информацията в профила си в Google My Business

Потенциалните ви клиенти сигурно вече са изморени от ролята на хоби готвачи вкъщи и търсят в Google варианти за вземане от място на готова храна или доставка до вкъщи. Важно е дали ще могат да намерят ресторанта ви и информация как да поръчат, затова дайте ясни сигнали, че активно работите и приемате онлайн поръчки. Първо актуализирайте в Google My Business работното време на ресторанта си, ако има промяна.  

2. Поставете информация за онлайн поръчки на централно място в сайта си

Точно сега най-важният елемент от сайта ви е информацията как и кога клиентите могат да правят онлайн поръчки с доставка или вземане от място от ресторанта ви. Може да добавите QR код или бутон с кратък линк към модул за онлайн поръчки от TouchMenu, без да правите допълнителни промени по сайта си. Важно е да използвате професионални снимки и подробни описания, за да запознаете клиентите с менюто ви, както и да увеличите шанса за допълнителна поръчка чрез апетитни предложения преди приключване на поръчката от клиента.
онлайн поръчки  

3. Включете специални предложения и отстъпки при онлайн поръчка

Менютата на повечето ресторанти се промениха през извънредното положение. Чрез администрацията на TouchMenu може лесно да добавите различни промо предложения и да променяте ежедневно менюто си. Формулирайте промоционалните оферти, така че да звучат примамливо за клиентите. Вместо да кажете: „Спестете 10% при онлайн поръчка“, кажете „Получавате 10% отстъпка за всяка онлайн поръчка“. „Спестяването“ насочва към загуба на нещо, докато „получаването“ добавя стойност.

4. Бъдете активни във Facebook

Хората спазват социална дистанция, но не и емоционална и виртуална. Използването на социалните мрежи отбелязва невиждан бум по време на пандемията. Възползвайте се от възможността да говорите на клиентите си в реално време и споделяйте с тях всички промо оферти, актуални предложения и промени в бизнеса си. Добавяйте във всеки пост краткия линк за онлайн поръчка през TouchMenu.

5. Рекламирайте в Instagram и споделяйте в Instagram Stories

Instagram започва да става все по-предпочитана платформа от ресторантите, заради визуалнотото си съдържание и възможността за достигане до голяма аудитория чрез опцията за Instagram Stories за период от 24 часа или запазването им като акцент на профила. При нормален работен процес повечето ресторанти са твърде заети за кадри „от кухнята“, но сега е вашият шанс да повдигнете завесата и да направите клиентите си свидетели на процеса по приготвяне на храната им.

6. Създайте уникален #хаштаг

Добра практика е да използвате популярни хаштагове, тъй като те имат много последователи в социалните мрежи, но е добре да помислите за уникален хаштаг, който да пресъздава вайба на ресоранта и храната ви и да кара хората да го използват, когато споделят снимки на ястията си.

7. Окуражавайте клиентите си да споделят в социалните мрежи

Всяко действие на клиент е възможност да увеличим аудиторията си и да достигнем до неговите последователи. Затова е важно доволните ви клиенти да споделят мнението с Споделяме идеи как да постигнете това:
  • Изпратете им подканващо съобщение да споделят храната си с поръчката;
  • Помолете ги да споделят с приятелите си мнението за вашия ресторант като използват индивидуалния ви #хаштаг;
  • Помислете как да им направите впечатление с оригинални и нестандартни подходи при приготвянето, опаковането или доставката на поръчката. Това ще ги подтикне сами да искат да споделят преживяването с приятелите си;
  • Провеждайте онлайн игри, подтикващи аудиторията към действие;

8. Използвайте външна реклама

Ресторантът ви може да е временно затворен, но все още може да използвате принт материали (например, постер) за обявяване на промоциите си и оповестяване на начините за онлайн поръчка на видимо място: например, прозорците на ресторанта. Все пак това е добър начин да напомните, че работите и да привлечете вниманието на изгладнелите минувачи.

9. Добавете лично съобщение

Без значение дали изпращате потвърждение за поръчка онлайн или доставяте храната до вкъщи, оставете лично съобщение на клиентите си. Кажете им кой е приготвил храната им с любов, оставете им бележка с усмивка, благодарете им, че ви подкрепят в този момент, използвайте момента да се свържете емоционално с клиентите си и да се отличите с личен подход.  

10. Адаптирайте менюто си

Безспорно клиентите ви ще поръчат от вашия ресторант, защото са доволни от качеството на храната и предложенията в менюто ви. Все пак в такъв момент е важно да промените менюто си спрямо ситуацията и потребителските предпочитания. Анализирайте данните от онлайн поръчките си и се старайте да поддържате и рекламирате най-търсените ястия. Нормално е хранителните навици на клиентите да се променят спрямо ситуацията. От вас се очаква също да следите поведението им и да им предоставите най-подходящите предложения. С TouchMenu можете бързо и лесно да създадете персонализирано меню, което да промотирате на клиентите си. Като софтуерът е изцяло адаптиран, така че да можете да започнете по възможно най-бързия начин да приемате онлайн поръчки. За изготвяне на персонална оферта спрямо нуждите на вашия бизнес и още бизнес идеи, може да се свържете с нас.